Gombrowicz Zdravka Malića - Blažina, Dalibor (Array, 2004)
Članak govori o kritičkom radu Zdravka Malića, vodećeg hrvatskog polonista, posvećenom znamenitom poljskom piscu Witoldu Gombrowiczu. Rekonstruira se njegova doktorska disertacija (prva o piscu u svijetu), utvrđuje njezin prijelomni položaj unutar povijesti recepcije Gombrowiczeva djela, kao i autorove hrvatske inspiracije (Miroslav Krleža). Propituje se i kasnije Malićevo bavljenje Gombrowiczem, mijene unutar kritičkog horizonta očekivanja do kojih dolazi s promjenom povijesnog i egzistencijalnog položaja kritičara.