Radne vrijednosti i stavovi prema poslu u Hrvatskoj: Što se promijenilo u odnosu na 1990-te? - Maslić Seršić, Darja (Array, 2005)
U ovom radu uspoređene su radne vrijednosti i zadovoljstvo različitim aspektima posla hrvatskih zaposlenika u dva razdoblja: razdoblju intenzivne recesije gospodarstva (1993.-1997.) i razdoblju postepenog oporavka (2000.-2004.). Broj anketiranih u prvom razdoblju iznosio je 1349, a u drugom 792. Oni su procjenjivali važnost i mogućnost ostvarenja devet aspekata rada (zanimljivost posta, mogućnosti napredovanja, pravedna plaća, dobra zarada, ugodni suradnici, sudjelovanje u odlučivanju, sigurnost posla, uvjeti rada i sposobno rukovodstvo). Rezultati su pokazali da je dobra plaća najvažniji aspekt u oba razdoblja. Niske procjene mogućnosti ostvarenja većine aspekata rada ukazale su na oskudne mogućnosti zadovoljenja potreba u oba razdoblja. Poboljšano zadovoljstvo poslom i mogućnostima ostvarenja pojedinih aspekata posla registrirano je u drugom razdoblju ispitivanja, što možda pokazuje da je postepeni makroekonomski oporavak potaknuo i prve znakove subjektivnog poboljšanja.