Analiza političkih stavova stanovništva Hrvatske - Čulig, Benjamin (Array, 2004)
Tijekom lipnja 2004. godine provedeno je istraživanje različitih aspekata sociokulturnog identiteta Hrvatske na slučajnom reprezentativnom uzorku (N=1202). Jedna od najvažnijih eksplanatornih dionica bila je ispitivanje političkih stavova pučanstva. Na temelju preliminarnog istraživanja konstruiran je kompozitni instrument namijenjen mjerenju odgovarajućih političkih stavova. Primjenom faktorske analize pod komponentnim modelom uz GK kriterij za zaustavljanje ekstrakcije faktora dobiveno je pet latentnih dimenzija: klerikalistički etnocentrizam, tehnokratizam, socijalizam, europeizam te dimenzija nazvana temeljne pretpostavke civilnog društva (egalitarizam, tolerancija i sl.). Multipla regresijska analiza pokazala je da su klerikalističkom etnocentrizmu skloniji uvjereni vjernici koji svoje uvjerenje temelje na nauku Katoličke crkve. Riječ je o starijem stanovništvu porijeklom iz manjih mjesta, koji su ujedno slabije školske spreme i sebe procjenjuju kao siromašniji dio stanovništva. Europeizmu su skloniji bolje stojeći ispitanici neskloni religijskom uvjerenju, a tehnokratizmu ispitanici starije dobi. Socijalizam preferira pretežno starije stanovništvo ženskog spola, nižeg materijalnog statusa te slabije sklonosti vjerskom učenju. Temeljne pretpostavke civilnog društva zastupaju žene sklonije religijskom učenju.