Ikonografija slike Pieta' s instrumentima Kristove muke i duše u čistilištu u zbirci franjevačkoga samostana u Vukovaru - Cvetnić, Sanja (Array, 2004)
Složena ikonografija slike Piet&agrave ; ; s instrumentima Kristove muke i dušama u čistilištu neznanoga osamnaestostoljetnoga slikara u zbirci franjevačkoga samostana u Vukovaru sadrži nekoliko vizualnih rješenjima za omiljene teme spasa duše i o povišenoj vjerskoj temperaturi nakon Tridentskoga sabora (1545.-1563.). Slikar vukovarske slike prihvaća talijanski ikonografski tip Piet&agrave ; ; , koji formuliraju Correggio i Annibale Carracci. Na slici u Vukovaru iz sjevernoeuropske tradicije preuzeta je deskriptivnost u motivu sedam mačeva zabodenih u Bogorodičino srce i u motivima arma Christi upletenima u vijenac vinove loze. Kompozicijsko središte u motivu Srca Isusova i središnja vertikala – Prijestolje milosti – zajedno s likovno popularnim motivom skupine duša u čistilištu vizualno afirmiraju poslijetridentski nauk o čistilištu i o potrebi pripreme za sretnu smrt. Svi spomenuti motivi vizualno se šire komunikacijskom ulogom grafika.