Religijski identitet u Hrvatskoj. Dimenzije religijskog identiteta i socio-ekološke orijentacije - Nikodem, Krunoslav (Array, 2004)
Jedno od ključnih pitanja suvremenog svijeta pitanje je identiteta. Religijska pripadnost i religioznost su pak jedno od najčešće spominjanih područja utjecaja na konstituiranje i predstavljanje identiteta. Rad se temelji na rezultatima empirijskog istraživanja "Modernizacija i identitet hrvatskog društva", provedenog tijekom 2004. godine individualnim anketiranjem na reprezentativnom uzorku stanovništva Republike Hrvatske (N=1202). Na temelju rezultata navedenog istraživanja, i kroz različite teorijske pristupe, rad analizira pitanje religijskog identiteta u suvremenom hrvatskom društvu, te odnos dimenzija religijskog identiteta i socio-ekoloških orijentacija. Osnovna hipoteza rada je da u suvremenom hrvatskom društvu prevladava tradicionalna dimenzija religijskog identiteta temeljena, prije svega, na iskazivanju konfesionalne pripadnosti, vjerovanju u osnovna načela dominantne religije (kršćanstva) i religijskoj praksi. Odnos između dimenzija religijskog identiteta i socio-ekoloških orijentacija pokazuje povezanost tradicionalne dimenzije religijskog identiteta i antropocentrizma i naturalizma. Takvo stanje sugerira da sa stajališta ove dimenzije religijskog identiteta ne postoji jasno razlikovanja navedenih socio-ekoloških orijentacija. Također je dobivena povezanost spolno moralne dimenzije religijskog identiteta i antropocentrizma, te socijalno asketske dimenzije i naturalizma.