Čija je Župa Dubrovačka? Nacionalna ideologija i povijest u 'Crvenoj Hrvatskoj' i 'Dubrovniku' 1902. godine - Aralica, Višeslav (Array, 2004)
Rad obrađuje raspravu između dvojice Dubrovčana, objavljivanu u listovima 'Dubrovnik' i 'Crvena Hrvatska' tijekom 1902. godine. Na površini rasprava o tome tko je u srednjem vijeku darovao Dubrovčanima Župu Dubrovačku, ustvari je rasprava u kojoj njeni sudionici nastoje dokazati svoje oprečne stavove o etničkom porijeklu Dubrovčana. Povjesničarski karakter te rasprave uputit će nas k pokušaju razotkrivanja veze između nacionalne ideologije i povijesti na razmeđi dviju epoha. Dva pitanja koja su u središtu našeg zanimanja jesu: je li korištenje povijesti u takvim raspravama bilo plodonosno?, te je li veza između povijesti i ideologije nužna ili slučajna?