Ratna iskustva i stupanj subjektivnog stresa školske djece u Republici Hrvatskoj - Miharija, Živana (Array, 1993)
Na velikom uzorku djece (N= 5770) provedena je tijekom 1992. godine identifikacija osnovnoškolske djece sa simptomima subjektivnog stresa u nekriznim i ratom zahvaćenim područjima. Ispitano je 25 ratnih iskustava djece i njihova zastupljenost u djece izbjeglica i prognanika. Podaci o ratnim iskutvima djece su faktorizirani te je utvrđeno postojanje pet faktora. Simptomi stresa kod djece utvrđeni su i ispitivanjem njihovih roditelja i učitelja. procjene stresa koje su dobivene od učitelja su faktorizirane i identificirano je devet faktora. U radu je prikazan i jedan program psihološke pomoći djeci u Hrvatskoj koji se provodi radi prevencije i ublažavanja teških psihičkih posljedica traumatskih ratnih iskustava.