Prikaz bolesnice s diferenciranim karcinomom štitnjače i metastatskim promjenama u jetri, plućima, kostima i bubrezima. Terapijska dilema? - Despot, Marija (Array, 2004)
Bolesnici M.K., 48 godina , je 1997. postavljena dijagnoza HCC, a 2001 verificiran ekspanzivni proces u 5 . rebru lijevo, te na CT-upromjene u bubrezima. 2002. zbog dobrog općeg stanja posumnjalo se u postavljenu dijagnozu, učinjena revizija i postavljena dijagnoza-metastatski karcinom štitnjače. 2002. učinjena je totalna tireoidektomija uz funkcionalnu disekciju vrata i PHD:papilarni karvinom s metastatskim promjenama na vratu. I dalje pratimo patološke tvorbe u jetri, plućima, kostima i bubrezima. Od 2002 do 2004. primila je ukupno 35omCi I-131. 20o3 učinjena je detaljna klinička obradapromjena u bubrezima, : UZV, CT, IVU, angiografija te biopsija bubrega i PHD je govorio za folikularni karcinom štitnjače. TERAPIJSKA DILEMA: da li nastaviti s radijodnom terapijom ili nastojati smanjiti tumorsku masu u tijelu, učiniti ekstirpaciju tm tvorbi u bubrezima. ev. nefrektomiju ZAKLJUČAK.Rijedak slučaj prikaza bolesnika s diseminiranom bolešću papilo-folikularnog karcinoma štitnjače s metastatskim promjenama u jetri, plućima, kostima i bubrezima. Diferencirani karcinomi štitnjače najčešćve metastaziraju na vrat, pluća i kosti. Ovo je prvi slučaj kod nas a na našoj Klinici imamo oko 5oo bolesnika s diferenciranim karcinomima da je tumor metastazirao u bubrege. U svijetu je objavljeno vrlo malo radova s karcinomom štitnjače puno agresivniji geno što se to do sad mislilo i zaključivalo, a pogotovo kada je tumor dugo godina prisutna u organizmu kao što je bio slučaj kod naše bolesnice.