Utopija - anti-utopija - post-utopija - utopija. Uz Jonasovu kritiku marksističkog utopizma - Jurić, Hrvoje (2003)
Članak počinje jednom "dijagnozom vremena" na niti vodilji "kraja utopije" i "post-utopijskoga doba". Potom se, praveći korak natrag, nastoji zadobiti jedno povijesno-pojmovno određenje "utopije", koje bi bilo odgovarajuće kako modernom utopijskom mišljenju tako i njegovoj kritici. Time se dolazi do središnjeg dijela članka, u kojemu se prikazuju ključne točke Jonasove kritike "marksističkog utopizma", koja je izložena u okviru njegovog pokušaja jedne etike odgovornosti kao anti-utopijske etike za tehnološku civilizaciju. Zaključno se razmatraju dosezi Jonasove kritike "marksističkog utopizma" i utopizma općenito, osobito u svjetlu današnje situacije, dakle dvadesetak godina nakon nastanka Jonasovog djela "Das Prinzip Verantwortung".
Projekt MZOS
HRV