Tko i što je čovjek? Napomene uz povijest ograničavanja pojma "čovjek" - Jurić, Hrvoje (2003)
Usprkos svojoj prividnoj univerzalnosti, pojam "čovjek" uvijek je bio ograničen u skladu s kulturnim i historijskim okolnostima u kojima su nastajale njemu primjerene metafizike. Odgovori na pitanje "Što je čovjek?" filozofe i filozofiju su oduvijek vodili "čovjeku kao čovjeku", no slabo je zapažana, nesvjesno previđana ili namjerno izbjegavana činjenica da su filozofija i filozofi, manje ili više spektakularno, baratali s "čovjekom kao čovjekom", ali da taj izraz nikada nije obuhvaćao sve ljude. Nevidljive teorijske diskriminacije i vidljive, nerijetko krvave, diskriminatorne prakse preživjele su i pokušaje oslobađanja čovjeka i pojma "čovjek", od antike do naših dana. Potvrda te (hipo)teze jest žilavost vjerojatno najstarije humane diskriminacije - diskriminacije po spolu, pitanja od kojeg filozofi još i danas zaziru. U članku - čija je namjera tek da ponudi skicu za jedno opsežnije filozofijsko istraživanje - na tragu pitanja o (samo)razumijevanju čovjeka ("Tko i što je čovjek?") autor zaključuje kako bi mišljenje, koje vazda mora biti radikalno, trebalo iznova - ali potpuno drugačije - postaviti svoje staro pitanje: o čovjeku. Iako su filozofi upućeni na znanstveni način postavljanja pitanja - koji nalazimo u pitanju "Što je čovjek?" - trebalo bi naći načina da se pokaže filozofiji kako ona najprije smije, a onda i mora pitati i "Tko je čovjek?", odnosno "Tko je sve čovjek?".
Projekt MZOS
HRV