Fonološka adaptacija germanizama u govorima đurđevečke Podravine - Piškorec, Velimir (2003)
U radu se obrađuje fonološka adaptacija germanizama u govorima đurđevečke Podravine. Ti govori pripadaju podravskom dijalektu kajkavskoga narječja, za koji je karakteristično fiksno mjesto naglaska u naglasnoj riječi. U uvodnome dijelu rada daje se kratak pregled društvenopovijesnoga konteksta njemačko-hrvatskoga jezičnoga dodira u đurđevečkoj Podravini te se navode mjesni govori u kojima su istraživani germanizmi. Drugi dio rada sadrži komentirani pregled literature o fonologiji posuđenica, konstrastivnoj analizi fonoloških sustava jezika u dodiru i fonološkoj interferenciji. Treći dio rada obuhvaća empirijske podatke o procesima fonološke adaptacije i klasifikaciju dijafonskih parova u istraženim germanizmima. Posebna pozornost posvećena je analitičkim, supstitucijskim, elizijskim i epentetskim dijafonskim parovima, ilustriranima primjerima iz istraženog korpusa.
Projekt MZOS
HRV