Osječki opus vukovarskoga arhitekta Frana Funtaka 1922.-1923. godine - Damjanović, Dragan (2004)
Članak obrađuje segment opusa vukovarskoga arhitekta Frana Funtaka, koji je ovaj ostvario u Osijeku u prvoj polovini dvadesetih. Opus je nevelik, sveukupno 6 objekata, uglavnom privatnih stambenih i najamnih zgrada podignutih na rubovima osječkoga Gornjega grada, koji se tada intenzivno urbaniziraju potaknuti poreznim mjerama i niskom cijenom građevinskoga materijala zahvaljujući pretrpanosti tržišta opekom dobivenom rušenjem Tvrđe. Objekte obilježava oblikovno izuzetno čista uporaba art-deco oblikovnoga rječnika, poput prozora trapezastoga oblika, neklasično riješenih polustupova, motiva šesterokuta, itd. u rješenju unutrašnjega prostora također se osjeća snažan upliv modernih shvaćanja - velika se pozornost obraća i na nusprostorije - kupaonu, toalet, kuhinju, itd. cjelokupan Funtakov opus u Osijeku realiziran je u toku 1922. i 1923. godine.
Projekt MZOS
HRV