Akustički opis hrvatskih standardnih naglasaka - Pletikos Olof, Elenmari (Array, 2003)
Ovaj rad predstavlja deskriptivnu akustičku analizu hrvatskih prozodema, tj. četiriju naglasaka i zanaglasne dužine koje su izgovorila tri uzorna govornika hrvatskog jezika. Akustičke dimenzije opisa su: trajanje, formantska struktura, tijek intonacije i tijek intenziteta. Vokal pod kratkosilaznim naglaskom traje od 80 do 140ms (x#=115ms, stdev=27), kratkouzlazni naglasak traje prosječno 109%, dugosilazni 234%, a dugouzlazni 243% trajanja kratkosilaznoga. Fonološki kratki zanaglasni vokal prosječno traje 40-80% trajanja naglašenog vokala, a dugi zanaglasni 80-180% naglašenoga vokala. Formantska struktura nije korelat pojedinih naglasaka. Silazni naglasci imaju silazni oblik fundamentalne frekvencije, čiji je raspon u naglašenom vokalu kod dugosilaznog naglaska 5-7 polutonova, a kod kratkosilaznoga 2-4 polutona. Uzlazni naglasci akustički se ne realiziraju kao uzlazne konture, već su to prosječno ravne konture za koje nije informativan smjer tijeka f0 naglašenog sloga, nego da se f0 zanaglasnog sloga održi na istoj tonskoj razini. Intenzitetski je uzorak varijabilniji od frekvencijske krivulje, pretežito je silazan, a ukupni je raspon kod silaznih naglasaka veći u naglašenom, a kod uzlaznih u zanaglasnom slogu.