Vid vuletić Vukasović i spasiteljska etnografija - Potkonjak, Sanja (Array, 2004)
Cilj je rada kontekstualizirati Vida Vuletića Vukasovića sa dominantnim etnološkim idejama kraja 19. i početaka 20. stoljeća koje stoje u počecima profesionalizacije europske etnologije i antropologije u anglosaksonskom svijetu ; discipline koja se u svom povijesnom razvitku kretala od društvenog pamćenja do društvenog komentara. Primarno želim osvijetliti slične napore ZBNŽO, AAA, BAAS, institucija koje se javljaju u počecima razvoja etnologije i antropologije, a rade na intenziviranju prikupljanja etnografske i folklorističke građe ; kao i njihove podudarne koncepcijske orijentiranosti na spašavanje materijalne i usmene kulture. Posebno, tekst analizira doprinos VVV etnopovijesnom poznavanju i spašavanju znanja o narodnom tekstilu, kao i njegovu suradnju sa ZBNŽO na temelju sačuvane korespondencije Vuletić-Radić.