Ema, Nina i Emanina: Analiza slučaja blizanačkog govora - Josipović Smojver, Višnja (Array, 2003)
U ovom radu opisuje se govor para jednojajčanih blizanki, izvornih govornica hrvatskoga jezika u razdoblju između njihove dvije i pol i tri godine života. Autorica se osvrće na leksičku, morofološku, sintaktičku i fonološko-fonetsku razinu analize, uspoređujući dječje iskaze zabilježene u ovoj fazi razvoja s iskazima iz razdoblja kada su djevojčice počinjale govoriti. Također se upozorava na manifestaciju specifičnih obilježja blizanačkog diskursa u govoru ispitanica. Primjećuje se da je jedno dijete nešto naprednije u verbalnom izražavanju, a drugo u općenitoj izražajnosti govora, koja se postiže prozodijskim i paralingvističkim sredstvima. Iznesena zapažanja predlažu se kao smjernice za opsežno znanstveno istraživanje na nacionalnoj razini i s tim u vezi ističe se potreba da se osnuje hrvatska udruga za istraživanje blizanačkoga govora.