Funkcionalna mozgovna asimetrija pri obradi jezičnih podataka na materinskom i stranom jeziku - Mildner, Vesna (Array, 2003)
Funkcionalna mozgovna asimetrija pri obradi jezičnih podataka na materinskom (hrvatskom) i stranom (engleskom) jeziku istražena je metodom dihotičkog slušanja na skupini (N=31) zdravih muških desnorukih neujednačenih, kasnih sub(ko)ordiniranih bilingvala prosječne dobi 20 godina. Analiza izračunatih indeksa lateralnosti upućuje na razmjerno veću uključenost desne hemisfere pri obradi zadataka na stranom jeziku nego na materinskom. Rezultati su slični podacima dobivenim u raznijem istraživnaju na odgovarajućem uzorku ispitanica. Nisu nađene dosljedne statistički značajne razlike u stupnju lateralizacije između muškaraca i žena.