O Križevačkoj natkapetaniji u 17. stoljeću - Petrić, Hrvoje (2003)
U ovom tekstu autor na temelju neobjavljenih i objavljenih izvora te literature razmatra najbitnije segmente iz života Križevačke natkapetanije. Težište teksta je na proučavanju međuodnosa vojnog i civilnog društva i stanovništva jer se upravo u Križevcima preklapala dvojna jurisdikcija Križevačke županije i Slavonske krajine odnosno Varaždinskog generalata. Uz to je autor obradio i neke druge elemente razvitka u 17. stoljeću. Cilj ovog rada nije bio u objašnjavanju temeljnih procesa koji su se odvijali na križevačkom i šire prostoru, već predstavlja uvod u vojnokrajišku problematiku Križevaca i okolice.
Projekt MZOS
HRV