Jezik Karlobaškog statuta - Kuzmić, Boris (Array, 2003)
Autor u članku analizira jezik Statuta grada Karlobaga (1757.), hrvatskoga pravnog teksta iz druge polovine 18. stoljeća. Jezični opis Karlobaškoga statuta obuhvaća raščlambu teksta na fonološkoj, morfološkoj i sintaktičkoj razini, a posebni se interes usmjeruje prema sličnostima i razlikama između jezika Karlobaškoga statuta i starijih karlobaških ljekaruša iz 1603. i 1707. godine.