Kulturni identiteti u Andrićevoj "Travničkoj hronici" - Nemec, Krešimir (Array, 2004)
Roman "Travnička hronika" Ive Andrića uzima se kao umjetnički predložak u kome se propituju identiteti i kulturalne razlike. Budući da je Bosna u romanu predstavljena kao križište civilizacija, limes koji razdvaja Istok i Zapad, pitanje identiteta osobito je izoštreno. Andrić kulturalne identitete analizira kao opreke: Istok-Zapad, kršćanstvo-islam, strani-domaći, itd. Posebna pozornost posvećena je tzv. fluidnim identitetima.