Pet velikih faktora ličnosti i predviđanje traženja uzbuđenja kod adolescenata i njihovih roditelja - Bratko, Denis (Array, 2004)
Rad prikazuje rezultate istraživanja u kojem je ispitivana povezanost traženja uzuđenja i dimenzija pet-faktorskog modela ličnosti u skupinama adolescenata i odraslih osoba različita spola. U istraživanju su sudjelovali srednjoškolci (N=151 ; 63% djevojaka) i njihovi roditelji (N=265 ; 56% osoba ženskog spola). Oni su za potrebe ovog istraživanja ispunili dva mjerna instrumenta: pet-faktorski upitnik ličnosti (FFPI) i skalu traženja uzbuđenja (SSS-V). Rezultati istraživanja pokazali su da je na temelju pet-faktorskog modela ličnosti moguće dobro predviđati rezultate na skali traženja uzbuđenja. Ta je predikcija mnogo bolja kod adolescenata nego li kod odraslih ispitanika. Isto tako, u uzorku adolescenata je mogućnost predviđanja traženja uzbuđenja bila bolja za djevojke nego li za mladiće, što se u prvom redu može pripisati većoj povezanosti faktora (ne)savjesnosti i traženja uzbuđenja u toj skupini. Pored toga, struktura prediktora je bila različita u različitim dobnim skupinama. Kod adolescenata su značajni prediktori bili ekstraverzija i savjesnost, dok su kod odraslih značajni prediktori bili savjesnost i autonomija.