Italiano e croato a contatto sulla costa orientale dell'Adriatico. Dai primi secoli all'Ottocento (I) - Malinar, Smiljka (Array, 2003)
Članak obuhvaća prvo poglavlje istraživanja posvećenoga hrvatsko-talijanskim jezičnim odnosima na obalnom području Istre i Dalmacije, koje je u prošlosti bilo povezano mnogostrukim političkim i kulturnim vezama sa suprotnom jadranskom obalom. U pojedinim središtima krajnjeg sjeverozapada sačuvale su se kompaktne zajednice venetofona a lokalni hrvatski idiom cijelog tog područja još danas čuva tragove višestoljetnog dodira s venecijanskim. Poglavlje koje smo predali u tisak bavi se situacijom u Dalmaciji od prvih dodira između hrvatskoga, dalmatskog i mletačkog do kraja političke dominacije Mletačke republike. Usredotočenost na dijastratijsku i dijamezijsku komponentu suodnosa između hrvatskoga i mletačkog zahtijevao je osvrt na povijesno-političke i socijalne elemente koji su odredili i usmjerili dodire između jezika. Intersistemski kontakt i utjecaji prikazani su polazeći od dokumentacije što su je u protekla dva stoljeća prikupili znanstvenici s obje strane Jadrana.