Kartograf Ivan Klobučarić i Rijeka. Rijeka i kvarnersko primorje na starim zemljopisnim kartama s naročitim obzirom na doprinos hrvatskog kartografa Ivana Klobučarića / Mirko Marković ; Rijeka : Adamić – Naklada Benja – Povijesno društvo otoka Krka, 2002. ; Krčki zbornik - Galović, Tomislav (Array, 2003)
Augustinac Ivan Klobučarić jedno je od značajnijih imena naše kartografije. Prezime mu nalazimo zapisano u obliku Clobucciarich, Clobuciarich, Clobucciarius, Clobucarius (tj. Klobučarić), ime kao Joannes, Johannes, Hanns, Giovanni (tj. Ivan), a nadimak Fluminensis, Fiumano (tj. Riječanin). Rođen je oko godine 1550. (po nekim autorima 1545.) u Dubašnici, selu koje se bilo smjestilo na zapadnom dijelu otoka Krka. Ivan Klobučarić umro je u 55 godini života, tj. 1605. ili početkom 1606. godine. Međutim, kao što u literaturi postoji dilema oko mjesta Klobučarićeva rođenja, tako isto postoji i o mjestu njegove smrti. Kažimo odmah da ne znamo točno gdje je Klobučarić preminuo već bi to trebalo dodatno istražiti, ili postojeće rezultate dostatno ojačati. Dio autora zastupa tezu da bi to bila Rijeka. No, ima i onih koji smatraju da je Klobučarić umro u austrijskom gradu Fürstenfeldu.