Herman Melville: Interpretativni nagovještaji postmodernog - Šesnić, Jelena (Array, 2000)
Razmatra se kako novije kritičke paradigme pronalaze u novelama američkoga književnika Hermana Melville sadržajne i formalne postupke bliske suvremenom posmodernom senzibilitetu. Ambivalentnost perspektive, otvorenost narativne strukture, moralna višeznačnost čine ove tekstove izuzetno aktualnima u kontekstu suvremenih književnih teorija.