Podržavanje mitova o silovanju među studentima: Razlike po spolu i studijskom usmjerenju - Ljubin, Tajana (Array, 2004)
Cilj istraživanja bio je ispitati učestalost mitova o silovanju i stavova koji podupiru silovanje. Istraživanje je provedeno na 466 studenata prve i druge godine različitih studija, oba spola. Uzorak je oblikovan tako da su obuhvaćeni studenti čije buduće zanimanje potencijalno uključuje rad sa žrtvama silovanja, kao i oni čije zanimanje to ne uključuje. Prihvaćanje mitova o silovanju mjereno je pomoću modificirane ljestvice Burtove (1980) i dijela Fieldove ljestvice stavova prema silovanju (1978). Pokazalo se da muški ispitanici značajno češće podržavaju sve mitove od žena. Dok u uzorku žena prihvaćanje mitova varira od 0 do 5.3%, u muškom uzorku kreće se od 2.7 do 25.8%. Ispitanici oba spola više podržavaju mitove prema kojima je žrtva barem djelomično odgovorna za silovanje, nego mitove u kojima je izražen patrijarhalni stav i hostilnost prema ženama. Studenti pomagačkih i nepomagačkih zanimanja međusobno se ne razlikuju u tome koliko podržavaju većinu mitova o silovanju, izuzev jednog mita u ženskom i dva mita u muškom uzorku, koje manje podržavaju studenti pomagačkih zanimanja. Rezultati ukazuju na potrebu educiranja o negativnim posljedicama vjerovanja u mitove o silovanju.