Još jedan pjesnik "Ranjinina zbornika" - Bogdan, Tomislav (Array, 2003)
U radu su predmetom proučavanja sami počeci hrvatske renesansne književnosti, i to pjesništvo koje obično povezujemo s Ranjininim zbornikom. Kao nov autor iz rukopisne zbirke Nikše Ranjine predstavljen je dosad nepoznat dubrovački pjesnik Mato Hispani. Ostale nove spoznaje upotpunjuju sliku o strukturi i nastanku Ranjinina zbornika ili pak proširuju poetološke karakterizacije pojedinih pjesama i opusa koji se s njim dovode u vezu.