Never-ending story: Utjecaj formata odgovora na psihometrijske karakteristike upitnika - Vranić, Andrea; Zarevski, Predrag; Ružić, Maja (2003)
U ispitivanju je sudjelovalo 252 ispitanika srednje dobi (između 30 i 45 godina) iz šest gradova u Hrvatskoj. Broj muških i ženskih ispitnika bio je podjednak (132 žene i 120 muškaraca). Korištene su dvije verzije skale proaktivnosti (skala PP) koje se razlikuju isključivo po formatu ponuđenog odgovora. U verziji 1 ispitanicima su ponuđeni odgovori "nikad", "ponekad" i "uvijek". Verzija 2 nudi binarnu mogućnost odgovora "da" i "ne". Željelo se provjeriti utječe li format odogovra na metrijske karakteristike ovih verzija skale PP. Verziju 1 ispunila su 124 ispitanika, verziju 2 njih 128. Rezultati pokazuju kako distribucija proaktivnosti ne odstupa značajno od normalne, ni u ženskom, ni u muškom uzorku. U obje verzije skale izračunati su osnovni statistički parametri za boje skale te koeficijenti korelacije pojedinih čestica obiju verzija skale s ukupnim rezultatom na toj verziji skale PP. Psihometrijske karakteristike idu u prilog verziji 2. Predložene su i smjernice daljnjih istraživanja u vidu provjere povezanosti s druim osobinama ličnosti, intleigencije, socio-demografskim varijablama te ispitivanje socijalne poželjnosti ovog konstrukta.
Projekt MZOS
HRV