Može li Torontska skala aleksitimije (TAS-20) izmjeriti aleksitimiju odraslih i adolescenata? - Kulenović, Alija (Array, 2004)
Toronto Alexithymia Scale 20 (TAS-20) najčešće je korišten instrument za procjenu aleksitimije u istraživanjima, epidemiološkim studijama i kliničkoj praksi. Glavni ciljevi ovoga rada bili su (a) evaluacija upotrebljivosti TAS-20 za dijagnozu aleksitimije odraslih osoba (čemu je i namijenjena) i (b) ocjena mogućnosti upotrebe ove skale za istu svrhu kod adolescenata, u čemu do sada nije bilo nikakvih iskustava. Odgovor na prvo pitanje dobiven je kritičkim pregledom dosadašnjih istraživanja i sistematiziranih iskustava. Pokazalo se da neke konceptualne poteškoće i s njima povezane odluke pri finaliziranju skale imaju značajan utjecaj na reprezentativnost njezinog sadržaja i pouzdanost rezultata što bitno umanjuje dijagnostičku vrijednost instrumenta. Analiza vlastitih podataka dobivenih primjenom TAS-20 na N=269 srednjoškolaca potvrdila je nedostatke uočene u ranijim istraživanjima koji su u ovoj populaciji još više došli do izražaja. Također se pokazalo da je izraženost aleksitimije kod adolescenata vrlo visoka i strukturirana tako da je moguće pretpostaviti postojanje specifične sekundarne aleksitimije, karakteristične za promatrani životni period. Zbog krupnih konceptualnih i izvedbenih ograničenja zaključeno je da se TAS-20 ne može bezuvjetno preporučiti za dijagnozu aleksitimije te je sugerirana njezina temeljita revizija koja bi trebala omogućiti bolje opisivanje sindroma ali i podrobnija istraživanja njegove prirode (i) u adolescentskoj populaciji.