Ispitivanje hemisferne interakcije kod rješavanja Stroop zadatka - Bubić, Andrea (Array, 2004)
Cilj istraživanja bila je provjera učinkovitosti rješavanja modificiranog Stroop zadatka u različitim uvjetima prezentacije podražajnog materijala. U ispitivanju je sudjelovalo 50 studentica psihologije. Sudionice su rješavale dvije vrste zadataka, kongruentni i inkongruentni, u pet različitih uvjeta prezentacije – unutarhemisferne prezentacije u lijevo ili desno vidno polje, dvaju oblika interhemisferne prezentacije, te središnje prezentacije. Registrirano je vrijeme imenovanja boje i točnost odgovora. Potvrđena je pojava Stroop efekta, a također su pronađene razlike u učinkovitosti obrade zadatka u različitim uvjetima prezentacije. Obrada je općenito bila najbrža kod bilateralne prezentacije, te kod unilateralne prezentacije u desno vidno polje. Utvrđeno je i postojanje značajne interakcije varijabli složenosti zadatka i uvjeta prezentacije podražaja, kojoj je najviše pridonijela situacija središnje prezentacije podražaja. Vrijeme imenovanja boje je u ovoj situaciji kod kongruentnog zadatka bilo najkraće, a kod inkongruentnog najdulje u usporedbi s ostalim situacijama. Rezultati nisu potvrdili postavljene hipoteze, što je vjerojatno posljedica složenosti ispitivanih problema te postojanja brojnih relevantnih činitelja koji u ispitivanju nisu dovoljno kontrolirani.