Stavovi i informiranost javnosti o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti - Domac, Julije (Array, 2004)
U radu se prezentira dio rezultata anketnog istraživanja "Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost", provedenog 2003. godine na uzorku od 1500 punoljetnih građana Rijeke i Zagreba. Istraživanje je realizirano u suradnjom Energetskog instituta Hrvoje Požar, Zavoda za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i nevladine organizacije Eko Liburnia. Osnovni nalazi na koje se u članku ukazuje jesu sljedeći: (1) ispitivana populacija nedvosmisleno podupire korištenje onih energetskih tehnologija i izvora energije koji smanjuju negativne utjecaje na okoliš, čak i u slučaju nešto veće cijene proizvedene energije ; (2) informiranost javnosti (kako o općenitim aspektima proizvodnje i potrošnje energije, tako i o specifičnim aspektima vezanim uz korištenje obnovljivih izvora energije) razmjerno je slaba, što može predstavljati značajnu prepreku većem angažiranju javnosti na području obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Zaključno, upućuje se na potrebu sustavnog planiranja aktivnosti na obrazovanju javnosti o energetskim pitanjima i promociji obnovljivih izvora i energetske efikasnosti, kako bi javnost bila u stanju racionalno procijeniti prednosti i nedostatke obnovljivih izvora i podržati razvojno najpovoljnije energetske opcije.