Utjecaj odbijanja ankete na valjanost telefonskih predizbornih istraživanja: slučaj parlamentarnih izbora 2003. godine - Bagić, Dragan (Array, 2004)
U radu se analiziraju podaci o odbijanjima anketa u tri telefonska predizborna istraživanja koja su provedena tijekom 2003. godine. Osim podataka o učestalosti odbijanja i analizi odbijanja prema regiji i veličini naselja, u radu se analiziraju i razlike u demografskim karakteristikama ispitanika koji češće odbijaju sudjelovanje u istraživanjima. Usporedbom demografskih karakteristika i stranačkih preferencija ispitanika koji su odmah pri prvom kontaktu pristali na sudjelovanje u istraživanju i onih koji su najprije odbili sudjelovati pa su u drugom kontaktu pristali na suradnju utvrđuje se utjecaj odbijanja na prediktivnu valjanost telefonskih predizbornih istraživanja. Utvrđeno je da su ispitanici koji su najprije odbili sudjelovati u istraživanju, pa se potom predomislili, češće simpatizeri stranaka tadašnje oporbe nego ispitanici koji su pristali na suradnju pri prvom kontaktu.