Život žene u selima Senjskog bila - Rajković, Marijeta (Array, 2003)
Autorica prati život žene u selima Senjskog bila kroz nekoliko važnih životnih momenata: rođenje, djetinjstvo, školovanje, mladenaštvo. Pokušala je ocrtati položaj nevjeste u novom domaćinstvu, istražiti primjenu običajnog prava pri nasljeđivanju, opisati svakodnevicu žene, njezin udio u raspolaganju imovinom te općenito odlučivanju u kućanstvu. Više pozornosti posvećuje neredovitim načinima sklapanja braka, nevjenčanom te pokusnom braku. Posebno se dotiče promjena u tradicijskom načinu života, koje su rezultat civilizacijskih pomaka 20. stoljeća, kao i doticaja s gradom Senjom. Istraživanjem su obuhvaćeni lokaliteti na području Senjskog bila, u kojima žive primorski Bunjevci: Senjska Draga, Rončević Dolac, Stolac, Alan, Liskovac i Žukalj. Istraživanje je obavljeno u okviru projekta Identitet i etnogeneza primorskih Bunjevaca, čija je voditeljica dr. sc. Milana Černelić.