Rezultati i poruke iz anketnog istraživanja stavova i informiranosti javnosti o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti - Domac, Julije (Array, 2004)
Anketno istraživanje Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost - OIEE 2003 predstavlja prvo opsežno istraživanje stavova, mišljenja i informiranosti javnosti o toj temi provedeno u Hrvatskoj. Nacrt istraživanja i anketni upitnik zajednički su pripremili Energetski institut Hrvoje Požar i Zavod za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz konzultacije s međunarodnim stručnjacima koji sudjeluju u projektu IEA Bioenergy Task 29, ali i na osnovu relevantne literature. Provedba ankete (anketiranje, kontrola i obrada anketnih upitnika te računalni unos podataka) povjerena je nevladinoj udruzi Ekoliburnia. Istraživanjem je obuhvaćeno gradsko stanovništvo Rijeke i Zagreba, pri čemu je u Rijeci anketirano 600, a u Zagrebu 900 osoba. Uzorci te veličine omogućuju zaključke s prihvatljivom marginom pogreške, a zastupljenost relevantnih podskupina ispitanika je takva da dozvoljava provedbu statističkih testova radi usporedbe njihovih rezultata na pojedinim varijablama. Analizom rezultata nameću se dva glavna zaključka: 1. Javnost nedvosmisleno podržava korištenje onih energetskih tehnologija i izvora energije koji smanjuju negativne utjecaje na okoliš, čak i u slučaju veće cijene proizvedene energije ; 2. Građani su relativno slabo informirani kako o općenitim aspektima proizvodnje i potrošnje energije, tako i o specifičnim aspektima vezanim uz korištenje obnovljivih izvora energije. U sklopu budućih aktivnosti na programu obrazovanja i promocije obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti provest će se slična anketna istraživanja i na drugim ciljanim skupinama (ruralna populacija, studenti, srednjoškolci) te stvoriti uvjeti da anketa postane tradicionalna. Rezultati takvog pristupa omogućit će ne samo aktivno sudjelovanje javnosti u programima i projektima korištenja obnovljivih izvora i unapređenja energetske efikasnosti, nego i izradu kvalitetnog obrazovnog programa te praćenje promjene stavova i informiranosti javnosti.