Industrijsko oblikovanje - svijest o vlastitom identitetu - Galjer, Jasna (Array, 2003)
Akademija za primijenjenu umjetnost jedinstveni je eksperimentalni model ustanove namijenjene edukaciji dizajnera. Iako je djelovala u Zagrebu od 1949. do 1955. njezino značenje i utjecaj na afirmaciju suvremenog shvaćanja dizajna kao djelotvornog oblika društvene prakse prisutno je sve do danas. U kontekstu internacionalističkog duha vremena i dominantnih neoavangardnih tendencija pedesetih, eksperimentalni karakter nastavnog programa očituje pripadnost kontinuitetu tradicije od Bauhausa i New Bauhausa a aktualnost zagrebačkog primjera analizira se i uspoređuje sa suvremenim primjerim, kao što su Institute of Design, Royal College of Art, Pratt Institute, HfG, uključujući i probleme konzervativno orijentirane sredine i njezinog institucionalnog okvira. Tema teksta je analiza teorijske osnove programa studija, sinteza interdisciplinarnosti i multimedijalnosti te transformacije programa koji je moguće rekonstruirati iz arhivske dokumentacije.