Marulićeva hrvatska proza - Malinar, Smiljka (Array, 2002)
Prijevodom popularnog mističkog traktata Tome Kempisa De imitatione Christi na hrvatski jezik - (Od naslidovan'ja Isukarstova), M. Marulić u taj je jezični medij izravno utisnuo oblike neposredno zadanog latinskog sintaktičkog uzorka, u kojem prevladava paralelizmom "premrežena" binarno ustrojena parataksa, uz povremene primjere rečenica složenijeg hijerarhijskog sastava. Primjer uzorne hipotaktički oblikovane proze - kakva do tada u hrvatskom jeziku nije bila ostvarena - pruža predgovor Judite, dok ostali dijelovi prozne opreme epa slijede model biblijskoga "sermo humilis". Isti model preuzimlju i poslanice Katarini Obirtića, koje povremeno citiraju i izvorni biblijski tekst.