Moderno društvo kao "tehničko društvo", Društveno-povijesna priprema za razvoj neljudskih oblika života - Nikodem, Krunoslav (2003)
Osnovna teza rada je da postmoderno stanje društva, između ostalog, karakterizira razvoj ne-ljudskih oblika inteligentnog života. Prije svega misli se na koncepcije kiborga, umjetne inteligencije, te na genetički inženjering i biotehnologiju. Ti oblici ne-ljudskog razvijaju se kroz kibernetičke zamisli o čovjeku i svijetu općenito, te razvojem računalne tehnologije i biogenetike. Rad donosi kraći pregled društveno-povijesne pripreme za razvoj naznačenih koncepcija. Moderno društvo se analizira kao bitno &#8220 ; tehničko društvo&#8221 ; , prije svega zbog naglaska na racionalitetu i racionalizmu kao temelju društvenog razvoja, te zbog isticanja tehničko-znanstvene dimenzije napretka i nehumanosti u smislu rastuće ovisnosti života o tehnologiji. Postmoderni tehno-znanstveni sustav sugerira izlaz iz takvog društvenog stanja kroz virtualne svjetove i razvoj jedne tehno-društvenosti, što implicira da je upravo tehnologija ono što nas čini ljudima.
Projekt MZOS
HRV