Umjetnost u Hrvatskoj pod vlašću Anžuvinaca - Fisković, Igor (Array, 1994)
U radu se daje nov sintezni pregled na razvoj likovnog stvaralaštva i arhitekture u Hrvatskoj za vrijeme vladavine Anžuvinske dinastije. U tom cilju široko se zahvaćaju društvene i povijesne okolnosti, te općenito uvjetovanosti njezina razvoja kao i narav prinosa koje su uslijed novostvorenih političkih veza odrazile u pojedinim likovnim granama i vrstama u značajnijim umjetničkim središtima koninentale i dalmatinske Hrvatske. U stilskom pogledu potpadanje hrvatske pod vlast Anžuvinaca označava ne samo sveobuhvatni prodor gotike i raskid sa tradicionalim regionalnim predajama dubokokorjenejnim romaničkim izrazom, u slikarstvu i s regionalnim bizantskim predajema, nego se i općenito na svim poljima likovnog stvaralaštva to razdoblje ističe istinskim umjetničkim napretkom.