Kip sv. Petra u Vrboskoj i početci Nikole Ivanova Firentinca u Dalmaciji - Fisković, Igor (Array, 2002)
Uz novu spoznaju da je na malenome kipu sv. Petra u Vrboskoj na Hvaru glava naknadno oblikovana moguća je revalorizacije čitavoga lika. Nastoji ga se predočiti ranim djelom Nikole Ivanova Firentinca a ne njegovih anonimnih sljedbenika, kako se smatralo dosad. Uz analitičko prepoznavanje morfoloških vrsnoća tog majstora također mu se čvršće pripisuje i kip Sv. petra iz Sumpetra omiškog. K tome se problemski razrađuje pitanje prve faze darovitog toskanskog kipara u Dalmaciji i predlaže preispitivanje ustaljenog poimanja "radionice N. Firentinca i A. Alešija" kao povijesno nedokazanog a teorijski i empirijski neutvrđenog.