"Bosnian" Turkish and its Authentic Features - Čaušević, Ekrem (2002)
Rad je posvećen "bosanskom" turskom jeziku, tj. turskom idiomu koji su tijekom osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini rabili etnički neturski podanici Carstva u komunikaciji s osmanskom administracijom. Na taj idiom u velikoj je mjeri utjecao neturski supstrat materinskoga jezika bosanskog puka. Rezultati te snažne jezične interferencije najočitiji su na fonetsko-fonološkoj i sintaktičkoj razini, ali donekle i u leksiku. U radu su obrađeni neturski sintaktički sklopovi i kalkovi u spomenutome turskom idiomu.
Projekt MZOS
ENG