Prilog poznavanju načina djelovanja Hrvatske seljačke stranke u Koprivnici od 1929. do 1941. godine - Petrić, Hrvoje (2002)
U tekstu je dan pregled djelovanja Hrvatske seljačke stranke i seljačkog pokreta u Koprivnici od početka šestosiječanjske diktature do sloma Kraljevine Jugoslavije i uspostave NDH. Uz organizaciju HSS-a obrađeni su i drugi organizacijski oblici djelovanja seljačkog pokreta u Koprivnici. Ukratko je prezentiran rad Seljačke sloge, Gospodarske sloge, Hrvatskog srca, Hrvatskog radničkog saveza i drugih organizacija. U Koprivnici je HSS pomoću svojih udruženja stvorio bogatu aktivnost i time zadobio povjerenje najširih slojeva stanovništva grada i okolice. Rast utjecaja stranke u gradu se može vidjeti po izbornim rezultatima. HSS u Koprivnici na skupštinskim izborima 1935. godine dobiva 63, 5% glasova, a 1938. godine 82, 5%. Na lokalnim izborima 1940. godine je uvjerljivo pobjedila te je nakon dugogodišnje krize vlasti izabran HSS-ov gradski načelnik. Od ostalih organizacija posebno je utjecajan bio Hrvatski radnički savez. Od posebnog je značenja omasovljenje udruge žena Hrvatsko srce kojim one ulaze u politički život grada. Stranka je nastojala djelovati i osnivanjem lovačke organizacije, sportskog društva Sloga, obrtničke organizacije te na druge načine. Članstvo se, nakon sloma Kraljevine Jugoslavije i uspostave NDH razdvojilo u četiri skupine: 1) na one koji su slijedili politiku vodstva i predsjednika HSS-a dr. Vlatka Mačeka, 2) grupu koja je pristupila ustaškom pokretu, 3) skupinu koja se priključila antifašističkoj borbi (dio te skupine je osnovao Izvršni odbor HSS-a koji je kasnije postao Hrvatska republikanska seljačka stranka), te 4) članove koji su se potpuno isključili od bilo kakve političke aktivnosti.
Projekt MZOS
HRV