Analiza regionalnh gospodarskih povijesnih radova na primjeru Podravine (Ludbreške, Koprivničke i Đurđevačke) - Petrić, Hrvoje (Array, 2001)
Prostor Koprivničke, Ludbreške i Đurđevačke Podravine ima vrlo bogatu gospodarsku povijest koju su obrađivali deseci raznih autora, od publicista, geografa do povjesničara, u desecima radova i napisa varirajuće vrijednosti od znanstvenih radova do popularnih prikaza. Veliki doprinos poznavanju gospodarske povijesti dao je godišnjak Podravski zbornik, ali i brojne monografije o podravskim naseljima kao i sinteze podravske povijesti. Od autora koji su dali najveći doprinos gospodarskoj povijesti Podravine treba izdvojiti dr. Rudolfa Horvata, dr. Miru Kolar i dr. Dragutina Feletara, premda su i drugi autori dali vrijedne priloge. Podravina po jednoj strani spada među one hrvatske regije o kojima je o gospodarskoj povijeti dosta pisano, a po drugoj strani je ostalo mnoštvo nerazjašnjenih problema i neistraženih područja koja čekaju mlađe istraživače. Iako je napisano podosta radova i monografija o ovom području Republike Hrvatske, oni ukazuju na nužnost daljnjih i novihih povjesnih gospodarskih regionalnih i lokalnih radova te istraživanja obilne građe koja se čuva u hrvatskim arhivima u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici, Bjelovaru i u drugim mjestima, te na istraživanje arhivskih fondova u inozemnim, poglavito austrijskim i mađarskim arhivima. Uz to ukazali bi na potrebu ne samo analitičkog pristupa kroz nova detaljna istraživanja, nego i na potrebu skorog pisanja moderne regionalne gospodarske povijesne sinteze Ludbreške, Koprivničke i Đurđevačke Podravine kao cjeline, što bi bio doprinos poznavanju hrvatske gospodarske povijesti, ali i prilog budućoj modernoj sintezi gospodarske povijesti na hrvatskom prostoru.