Skala nove ekološke paradigme - još jedna provjera i pokušaj revizije - Kufrin, Krešimir (Array, 2002)
Skala nove ekološke paradigme (NEP) jedan je od najčešće korištenih instrumenata za mjerenje općih stavova/vrijednosti o odnosu čovjeka i prirode. Zahvaljujući brojnim primjenama u integralnom obliku i različitim modifikacijama, metrijske karakteristike skale temeljito su provjerene. No, pojedini su autori posljednjih godina ukazali na to da je skalu potrebno revidirati. Razlozi za reviziju nalaze se u konceptualnim i operacionalnim manjkavostima skale te u promjeni predmeta mjerenja - drukčijoj naravi ekoloških problema i njihove refleksije u odnosu na sedamdesete godine, kada je skala konstruirana. Revizija skale koju su nedavno ponudili Dunlap i sur. samo je dijelom uvažila postavljene prigovore. Iako su autori konceptualno proširili predmet mjerenja, smatramo da je i dalje riječ o instrumentu koji odnos čovjeka (društva) i prirode konceptualizira suviše fragmentarno da bi se njime doista moglo mjeriti prihvaćanje "ekološke paradigme" ili "ekološke vrijednosne orijentacije". Razlog zbog kojega su autori skale neskloni njezinu sadržajnom proširenju jest, čini se, želja za konstrukcijom praktičnog i unidimenzionalnog instrumenta. U radu se prezentiraju rezultati istraživanja provedenog na prigodnom uzorku studenata nekih fakulteta Zagrebačkog sveučilišta, u kojem je korištena modificirana NEP skala. Pokušaj sadržajnog upotpunjavanja skale ukazao je na inherentnu multidimenzionalnost prostora "ekoloških vrijednosti", pa uobičajeno insistiranje na konstruiranju unidimenzionalne, aditivne skale Likertova tipa smatramo nerealnom i nepotrebnom ambicijom.