Bune u Senju i Primorskoj krajini (1719-1722) - Roksandić, Drago (Array, 1982)
Autor detaljno rekonstruira događaje oko buna u Senju i Primorskoj krajini u prvoj polovini 18. stoljeća, istražuje cijeli niz faktora koji su ih uzrokovali, geostratešku situaciju u kojoj su se nalazile velike sile na tome prostoru, vojno-gospodarsko stanje i reakcije lokalnog stanovništva itd.