Dinara kao ekohistorijski problem - ranonovovjekovni kartografski aspekti - Roksandić, Drago (Array, 2000)
Povijest Triplex Confiniuma/tromeđe je nerazdvojna od povijesti planine Dinare i njezina okruženja. Cilja članka je bio istražiti kako je Dinara bila predstavljana na kartama ranonovovjekovnih kartografa različita porijekla i kako je bila percipirana u narativnim izvorima iz istog vremena. Pošto su karte onog vremena u isto vrijeme simbolične i tekstualne prezentacije često povezane s nekim narativnim izvorom, pažnja je posvećena i Dinari u literarnom kontekstu. Autor sugerira da je u "dugom trajanju" Dinara bila percipirana kao kompleksna granična regija u eko- i sociokulturnom kontekstu.