Uloga i razvoj sadržajne obrade u kurikulumu knjižničarstva i informacijske znanosti Sveučilišta u Zagrebu - Lasić-Lazić, Jadranka (2001)
Članak daje kratak povijesni pregled mjesta i uloge klasifikacije i predmetnog označivanja u nastavnom planu i programu Katedre za bibliotekarstvo na Sveučilištu u Zagrebu, od njezinih početaka. Danas u svijetu postoji potreba da se ponovno uspostave neke knjižničarske tradicionalne vještine i tako pridonese reafirmaciji široko primjenjive stručnosti. To, međutim, treba činiti planirajući dugotrajniju perspektivu i imajući na umu ciljeve koji nadilaze granice knjižnice kao ustanove. Kontekst globalnog informacijskog prostora zauvijek je promijenio područje primjene pomagala za organizaciju znanja. Potreba za prilagodbom, promišljanjem i ponovnim korištenjem bibliografskih indeksnih sustava u ovom okruženju može se zadovoljiti jedino izgradnjom na zdravom teorijskom i široko primjenjivom poznavanju tih sustava i okruženja u kojima se trebaju koristiti. Pokrivajući pitanja organizacije znanja i sadržajne obrade kroz kolegije Teorija klasfikacija, Klasifikacija i klasifikacijski sustavi te Sustavi za označivanje i preraživanje, Katedra za bibliotekarstvo Odsjeka za informacijske znanosti nastoji se približiti modelu bolje primjenjivosti i održivosti stručnih znanja.
Projekt MZOS
HRV