Uputnice u dvojezicnicima s hrvatskim kao polaznim jezikom - Petrović, Bernardina (Array, 2002)
Uputnice su dio strukture rječničkoga članka navedene kao kratice (v. ; usp. ; v. i ; usp. i ; v. t. ; vd ; gl.), oznake (* ; &#8594 ; ) ili obrojčene oznake (&#8594 ; 1 ; &#8594 ; 2, &#8594 ; 3&#8230 ; ). U mikrostrukturi dvojezičnika nalaze se ili na početku članka, odmah uz natuknicu, ili sasvim na kraju članka, ovisno o procjenama leksikografa koji se pri odabiru natukničkih leksema ponajčešće služi ranijim izdanjima rječnika, jednojezičnim rječnicima, ali i drugim izvorima. Na odabranoj se građi iz probranih općih dvojezičnika s hrvatskim kao polaznim jezikom analizira mjesto i funkcija uputnica u strukturi članka i leksikografov odabir sustava uputnica te utvrđuju kriteriji po kojima leksikograf natuknički leksem upućuje na drugi, &#8220 ; prihvatljiviji&#8221 ; . Na temelju teorijskih spoznaja predložen je osnovni model jednoga od mogućih sustava uputnica u dvojezičnicima s hrvatskim kao polaznim jezikom.