Kontinuitet i promjene ličnosti od adolescencije do rane odraslosti: rezultati longitudinalnog istraživanja - Bratko, Denis (Array, 2002)
U istraživanju su prikazani rezultati longitudinalnog praćenja razvoja ličnosti od adolescencije do rane odraslosti. Eysenckov upitnik ličnosti (EPQ) primijenjen je u dvije točke mjerenja na skupini od 262 sudionika u istraživanju. Pri prvom mjerenju sudionici su bili prosječno stari 17.25 godina, dok je drugo mjerenje provedeno točno četiri godine kasnije. Prikupljeni podaci korišteni su za analizu kontinuiteta odnosno promjena ličnosti na fenotipskoj razini. Prvo, analizirane su promjene u prosječnim rezultatima skupine. U analiziranom razdoblju došlo je do značajnog smanjenja prosječnih rezultata na ljestvicama neuroticizma i laganja (p<.01), te blagog povećanja prosjeka za ljestvicu ekstroverzije (p<.05). Drugo, analizirana je stabilnost individualnih razlika u četverogodišnjem razdoblju. Korelacije između dva mjerenja iznosile su .571, .595, .509 i .509 za ljestvice ekstroverzije, neuroticizma, psihoticizma i laganja.