Utjecaj spolnih hormona na kognitivno funkcioniranje - Hromatko, Ivana (Array, 2002)
Spolne razlike u kognitivnom funkcioniranju često su objašnjavane socijalizacijskim utjecajima, odnosno različitim odgojnim postupcima koji se primjenjuju kod muške i kod ženske djece. Uslijed sve većeg broja dokaza o različitim biološkim, a poglavito hormonalnim utjecajima na kognitivni razvoj, ovakva su se objašnjenja pokazala nepotpunima. Spolni hormoni počinju utjecati na kognitivni razvoj pojedinca već u ranoj prenatalnoj dobi. Ovaj rad predstavlja komparativni pregled tih nalaza kod ljudi i životinja.