Govori slavonskoga dijalekta u vinkovačkome kraju - Petrović, Bernardina (2002)
Slavonski je dijalekt najarhaičniji dijalekt štokavskoga narječja, a čini ga skupina staroštokavskih govora kojim komuniciraju isključivo Hrvati. Rasprostranjen je u dijelu Slavonije, hrvatskome dijelu Baranje te izvan granica Republike Hrvatske &#8211 ; ; u sjeveroistočnoj Bosni, zapadnobačkom Podunavlju i na mađarskoj strani uz Dravu. Izrazito je neujednačen čak i u najbitnijim značajkama. Karakterizira ga stara akcentuacija, neijekavski izgovor jata, čuvanje starih morfoloških oblika, šćakavizam, posebnost tvorbe riječi i specifične leksičke osobitosti. Na širem se vinkovačkom području isprepleću različiti staroštokavski i novoštokavski govori &#8211 ; ; ikavski, ekavski, ikavsko-ekavski, ijekavski. Staroštokavskim se govorima slavonskoga dijalekta služi starinačko, domicilno pučanstvo, a novoštokavskim govorima uglavnom doseljenici. Dvije su skupine govora slavonskoga dijalekta u vinkovačkome kraju: ekavska (jugozapadno od Vinkovaca) i ikavska (sjevero i sjeveroistočno te južno i jugoistočno od Vinkovaca). U radu se ukratko iznose glavne gramatičke i semantičke značajke ekavske skupine govora slavonskoga dijalekta u vinkovačkome kraju.
Projekt MZOS
HRV