Pisma Karla Saxa o "bosanskim Turcima" i turskom jeziku u Bosni (19. st.) - Čaušević, Ekrem (Array, 2003)
U radu se analiziraju kulturološki i filološki podaci iz pisanih izvještaja pruskog konzula Karla Saxa (19. st.) o "bosanskim Turcima" (= muslimanima) i njihovom bosanskom i turskom jeziku, odnosno turskom dijalektu koji je korišten u Bosni i Hercegovini kao sredstvo komunikacije između etnički neturskih podanika Osmanskoga carstva s jedne, i osmanskih činovnika s druge strane. Saxovi podaci pravi su kuriozitet u oskudnome broju izravnih svjedočenja o jezičnoj situaciji u Bosni sredinom 19. st.