Oj ti, Luca lena - Cvetnić, Sanja (Array, 2003)
Plemenitu općinu Turopolje, u čiju je samoupravnu zajednicu bio okupljen dio, ali ne sva mjesta i stanovnici reljefno dvodijelne regije -- nizinskoga Polja i vinorodnih brežuljaka Vrhovlja (Vrhovja) -- brani moćna zaštitnica. Sveta Lucija stigla je među turopoljske plemenitaše iz Sirakuze na Siciliji. jedna od najvažnijih zadaća bila joj je obrana grada Lukavca, središta općine, gdje joj je bila posvećena kapelica ukrađena zidnim slikama iz 18. stiljeća. Današnja, obnovljena plemenita općina slavi svoju zaštitnicu, sv. Luciju, u župnoj crkvi Navještenja Marijina u Velikoj Gorici. Skulptura sv. Lucije na pročelju i grb plemenite općine nad portalom dio su ukrasa velikogoričke crkve koju je projektirao Hermann Bollé.